Anticelulīta masāža

Mūsdienās celulīts skar 80-90% sieviešu, neatkarīgi no vecuma. Pārmaiņas notiek nemanāmi. Par to liecina ādas stāvoklis uz gurniem un vēdera, kas kļūst nelīdzens un viļņains, līdzīgs apelsīna mizai.

Celulīts ir nepareizas formas taukaudi, kunkuļiem līdzīgi veidojumi zem ādas, kas koncentrējas noteiktās ķermeņa zonās – uz augšstilbiem, gurniem, sēžamvietas, vēdera, augšdelmiem. Celulīts ir ne tikai zemādas tauki, kas spiež uz vājiem saistaudiem padarot ādu nelīdzenu. Tā ir arī vāja asins cirkulācija noteiktās ķermeņa zonās, kuras ietekmē samazinās kolagēna veidošanās, kā arī samazinās limfas plūsma (bieži vien to izraisa pārāk cieša apģērba valkāšana).

Galvenie celulīta veidošanās cēloņi:

  • Fiziskās aktivitātes trūkums;
  • Dehidratācija (ūdens trūkums);
  • Vāja asins cirkulācija;
  • Vāja kolagēna struktūra ādā;
  • Liekais svars;
  • Hormonālas izmaiņas;
  • Ģenētiska nosliece;
  • Endokrīnās saslimšanas;
  • Hroniska intoksikācija: smēķēšana, nepareizs uzturs, kaitīgi darba apstākļi, apkārtējās vides piesārņojums.

Celulītam ir vairākas veidošanās stadijas

1.stadija ir vairāk estētiska. Tā ir sākuma stadija, kad tiek traucēta asins un limfas mikrocirkulācija, kad veidojas neglīts zemādas asinsvadu tīklojums uz kājām. Asins un limfas aizture veicina paaugstināta šķidruma nokļūšanu starpšūnu telpā, kas veido tūsku. Celulīts savā pirmajā un otrajā veidošanās stadijā ievērojams minimāli, kur tikai saspiežot audus ar pirkstiem var ievērot nelīdzenu ādas virsmu.

2.stadija. Tālāk process izplatās uz šūnām, kuras cieš no tūskas, dēļ nepietiekamas vielu apmaiņas un skābekļa, kā arī ir grūtības izvadīt toksīnus. Fibroblasta šūnas sāk izstrādāt smalko šķiedru vietā vairāk biezas un blīvas šķiedras. Sakrājušā šķidruma rezultātā mukopolisaharīdu nogulsnes palielina starpšūnu šķidruma viskozitāti, aptver šūnas, sablīvē asinsvadu sienas un šūnu membrānas. Šie procesi izraisa blīvu šķiedru auklu veidošanos, veicinot nelielu tauku šūnu uzkrāšanos, kas saspiesti fibrozā kapsulā – mikronoduļos.

3.stadija. Šajā celulīta veidošanās stadijā ir ievērojama nelīdzena āda un zemādas tauku audu sablīvējums. Audu blīvums veicina sastrēgumu progresēšanu, palielinās asins un limfas teces traucējumi, kas noved pie tālāka metabolisma produktu uzkrāšanos – intoksikācijas. Tauku audos veidojas zonas ar samazinātu asins apgādi un pazeminātu ādas temperatūru un sastrēguma vietas ar paaugstinātu temperatūru. Veidojas lieli fibrotisko tauku šūnu puduri – makronoduļi – uz tausti sāpīgi. Šajā etapā celulīts ne tikai bojā figūru, bet arī pasliktina kopējo veselības stāvokli – mainās gaita, stāja, savienojumā ar lieko svaru attīstās hipertonija (paaugstināts audu vai orgānu tonuss), varikozo vēnu slimības un sekundārā limfostāze – elephantiāze. Tāpēc celulīta 3. un 4.stadija ir uztverama jau kā saslimšana. Estētiskā problēma kļūst par medicīnisku.

Celulīts rada sievietēm nepilnvērtības kompleksu, viņas sāk kautrēties par savu ķermeni, izvairās būt pludmalē un baseinā, atsakās no atklātām kleitām.

Kāpēc šāda parādība – celulīts – ir tikai sievietēm?

Iemesls ir savienojošo audu anatomiskā struktūrā. Vīriešiem saistaudu šķiedras, kas atbalsta taukaudus, savstarpēji krustojas tīkla formā, veidojot blīvu ietvaru, bet tauku šūnas – adipocīti -savos izmēros ir mazākas.

Sievietēm šķiedras ir brīvāk novietotas paralēlās rindās, bet tauku šūnas ir lielākas. Daba sieviešu audus ir apveltījusi ar labu elastību, kas nepieciešama grūtniecības laikā, bet tauku šūnas ar spēju uzglabāt vairāk augstas enerģijas rezerves – taukus augļa uzturam un tam sekojošai bērna barošanai ar krūti. Tāpēc visvairāk izteikts celulīts ir tieši sievietēm ar augstu sievišķo dzimumhormonu līmeni, dzemdējušām un barojošām ar krūti.

Vai ir metodes cīņai ar celulītu?

Protams, pilnīgi atbrīvoties no celulīta trešajā un ceturtajā stadijā vēl nav izdevies, bet apturēt tā veidošanos gan var. Vispārīgās rekomendācijas:

  • Diētas ievērošana
  • Atteikšanās no smēķēšanas, kafijas un stipriem spirtotiem dzērieniem
  • Uzsākt aktīvu dzīvesveidu, nodarboties ar sportu

Mūsdienās ir daudz un dažādu veidu, ka iedarboties uz celulītu, viens no tiem ir masāža. Tā var būt speciāla anticelulīta masāža, klasiskā masāža, ķermeņa ādas apstrāde ar birstēm un citiem manuāliem līdzekļiem. Protams, pastāv arī dažādi aparāti, ar kuriem iedarbojas uz problēmzonām. Tomēr masāžas laikā tiek izkustināti audi, kas sakustina visas sastingušās šūnas un veicina to darbību, atjauno limfas plūsmu un asins teci. Pēc masāžas būs izteikti jūtamas visas vietas, kur tiešām ir izveidojies celulīts.

Masāžu veic 1 reizi nedēļā 30 minūšu laikā. Lai būtu acīmredzams rezultāts, tad ieteicams apmeklēt vismaz 10 procedūru kursu. To visu var veikt komplektā ar ķermeņa ietīšanas procedūru ar Orio firmas dūņām.

Ja liekas, ka anticelulīta masāža ir par skarbu, tad var veikt masāžu ar klasiskās masāžas paņēmieniem, kas arī labvēlīgi iedarbosies.

Pēc masāžām uzlabosies kopējā pašsajūta, samazināsies kāju tūska, ādas virsma kļūs līdzenāka, uzlabosies ādas struktūra. Paaugstināsies pašvērtējums!

Ja celulīts ir ielaists un tas ir ļoti smagā formā, tad var līdzēt tikai ķirurģiska iejaukšanās.