Antimigrēnas masāža

Cilvēka galva ir svarīgākais viņa vadības mehānisms, visā sarežģītajā organisma kompleksā. Ja šis mehānisms nespēj darboties, tad dzīve šķiet daļēji kā paralizēta. Galvas sāpes var būt ļoti dažādas, bet īpašas ir migrēna, kad sāpes koncentrējas vienā galvas daļā.

Kas ir migrēna?

Vārds “migrēna” cēlies no sengrieķu vārda hemicrania, kas nozīmē ‘puse no galvas’. Migrēna – neiralģiskas galvas sāpes, kas visbiežāk lokalizējas vienā vietā un uznāk periodiski.

Kā sākas saslimšana?

Kad sākas lēkme, bet vēl nesāp galva, galvas aizmugurējā daļā sākas asinsvadu spazmas. Tur atrodas redzes nervs, tāpēc migrēnas pacientam acu priekšā var būt zibšņi un uguņošana. Migrēnas pacienti ir ļoti jutīgi pret spēcīgām smaržām, spilgtu gaismu, asiem trokšņiem, paaugstinātu vai pazeminātu atmosfēras spiedienu. Spazmu dēļ tiek traucēta asins pieplūde smadzenēm (išēmija). Organismam nepatīk šāds stāvoklis, kad smadzenēm trūkst apasiņošanas, un sākas reakcija, lai to labotu: izdalās dažādas ķīmiskas vielas, kas sekmē asinsvadu paplašināšanos. Kad tie sāk paplašināties, starp asinsvadiem starpaudu (perivaskulārajā) telpā rodas tūska. Tieši tūska un asinsvadu paplašināšanās rada galvassāpes. Mehānisms, kā tas notiek, ir gana sarežģīts: atbrīvojas dažādi iekaisuma fermenti, procesā iesaistās trīszaru nervs, krītas serotonīna līmenis. Migrēna var pāriet pati no sevis. Tā nav vecu ļaužu kaite, plašāk novērota 20–30 gadu vecuma posmā un sastopama arī bērnu vidū.

Kas izraisa sāpes?

Galvassāpes var izraisīt, piemēram, nieru saslimšana, hipertoniskā slimība, daži kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi (tostarp aizcietējums), aknu un žultspūšļa darbības traucējumi u.c. Mēdz būt pat alerģiskas izcelsmes “histamīna” galvas sāpes un “aukstuma” galvassāpes kā reakcija uz zemu gaisa temperatūru. Tāpat speciālisti uzskata, ka sāpes izraisa pārgurums, un emocionālā pārslodze. Psihologi uzskata, ka migrēnas lēkmes raksturīgas cilvēkiem ar augstu intelektu, godkārīgiem, augstprātīgiem cilvēkiem un tādiem, kuriem ir nosliece uz sāncensību. Sāncensības gars, ambīcijas un paaugstinātas materiālās prasības liek šiem cilvēkiem dzīvot pastāvīgas spriedzes apstākļos, uzņemties pārāk lielu pienākumu nastu, smagi strādāt līdz pat 20 stundām diennaktī, atteikties no atpūtas un normāla miega.

Ļoti bieži migrēnas lēkmes ir saistītas ar menstruālā cikla darbību.

Agri vai vēlu fiziskā un garīgā pārslodze, nogurums izpaužas galvas sāpju un migrēnas lēkmju veidā, tas piespiež cilvēku atrauties no darbiem un pievērst sev uzmanību. Migrēna ir kā savdabīgs tvaika izlaišanas vārstulis, lai atbrīvotos no uzkrājušās spriedzes.

Galvas sāpju lēkmes bieži piemeklē sievietes, kuras cenšas apspiest savas pārāk spēcīgās dusmas, niknumu, naidu un citas līdzīgas emocijas. Kad cilvēks cenšas novērst emocionālo sprādzienu un neļaut vaļu postošajām emocijām un izlauzties uz āru, tā tiek provocēts “sprādziens galvā”.

Kas var palīdzēt?

Migrēnas izraisītās sāpes ir diezgan nepatīkamas un bieži vien parastie medikamenti nepalīdz. Tātad ir jābūt mehānismam jeb veidam, kas atbrīvo spazmas, atbrīvo no sāpēm. Viens no veidiem ir antimigrēnas masāža ar Reiki enerģiju. Cilvēka galvā ir ļoti daudz bioloģiski aktīvo punktu, iedarbojoties uz tiem, tiek atbrīvotas spazmatiskās sāpes. Galvai kļūst viegli un tā apskaidrojas, apkārtējās pasaules uztvere kļūst harmoniska.

Lai pilnīgi atbrīvotos no migrēnas lēkmēm nepieciešams iziet veselu kursu ar antimigrēnas masāžu. Klasiski tās ir 10 reizes, bet pamatā ir jāskatās no pašsajūtas. Viena seansa ilgums ir viena stunda.